Yayın Tarihi : 15 Mayıs 1996
Kapak Tasarım: Darrell K. Sweet
Kısaltılışı : KT. / CoS.
ISBN : 9780812550283
Yayınevi(ABD): Tor Books
Yayınevi(TUR): İthaki
Tercüme Eden: Niran Elçi
Bölüm Sayısı : 41
Sayfa Sayısı : 896
Zaman Çarkı döner ve Çağlar gelip geçer. Geriye bıraktığı anılar efsaneye dönüşür. Efsane solup mit olur ve onu doğuran Çağ yeniden geldiğinde mit bile unutulmuştur. Bazılarının Üçüncü Çağ dediği, henüz gelmemiş ve geçeli çok olmuş bir Çağ’da, Braem Koruluğu denen ormanda bir rüzgâr yükseldi. Rüzgâr başlangıç değildi. Zaman Çarkı dönerken başlangıçlar ve bitişler yoktur. Ama bir başlangıçtı. – Kılıçtan Taç
Zaman Çarkı serisinin 7. kitabı Kılıçtan Taç, Kaos Lordu‘ndan iki yıl sonra, 1996 yılında 41 bölüm olarak yayınlanmıştır. Ülkemizde ilk baskısı 2006 yılında İthaki Yayınları tarafından Niran Elçi’nin tercümesi ile yapılmıştır.
Müthiş bir final yapan Kaos Lordu’nun ardından Kılıçtan Taç genel olarak burun kıvrılan bir kitaptır. Başlıca sebebi bir hamle ile dağılmasına ramak kalan kırılgan yapıyı tekrar toplanma ve farklı cepheler için hazırlanma sürecini içermesidir. Yedinci kitabın yarattığı hayalkırıklığına ilişkin fazlaca yorum ve görüş okuyup dinlediğimden, öncelikle Kılıçtan Taç’ın yalnızca 17 günlük bir süreci anlattığını eklemek isterim. Rand al’Thor bölümleri bu kitapla birlikte azalmaya ve daha karanlık bir hal almaya başlıyor, kitap ağırlıklı olarak Salidar ve Ebou Dar’da geçen hikayeye odaklanmış vaziyette.
Kılıçtan Taç, artık alışılageldiği üzere güç odaklarının yoklaması ile başlıyor, bir nevi çevre kontrolü. Elaida do Avriny a’Roihan, Sevanna, Alviarin Freidhen, Pedron Niall ve Gawyn Trakand. Ardından kaldığımız yere, Dumai Kuyuları’na dönüyoruz. Kuyular’da verilecek hükümler, edilecek yeminler ve görülecek hesaplar var. ‘İnsanlığın kurtuluş umudu‘ Yenidendoğan Ejder’in tökezlemesinin bedelini ve sonuçlarını Cairhien’de apaçık görüyoruz. Öte yandan Çadırlar’da artan şüphe ve tereddüte karşılık Rand al’Thor arkasındaki desteği tekrar sağlama almak zorundadır. Aes Sedailer arasında bile bir efsane olan Cadsuane Melaidhrin, Cairhien’e çıkagelir ve tüm Asha’manların dengesini bozar. Rand al’Thor ise birikmiş ve çözüm bekleyen sorunlarla yüzleşmeye karar verir. Tıpkı Rand gibi boynundaki sıkı ilmeğin oldukça farkında olan bir başka kişi de Egwene al’Vere’dir. Egwene konumunu sağlama almak, üzerindeki baskıyı kırmak üstelik bunları yaparken Salon’u iradesine uydurmak ve tüm bu süreçte aptalı oynamak durumundadır. Rüzgarlar Çanağı’nın peşindeki Elayne, Nynaeve, Aviendha ve Birgitte yanlarında Mat ile Ebou Dar’a varmış ve tesadüfen sarsıcı bazı başka keşiflerde bulunmuşlardır. Elbette o cephede de işler karışık vaziyettedir, Rüzgarlar Çanağı’nı arayan farklı gruplar, Karanlıkdostları, Kara Ajah, Gholam ile Ebou Dar tam bir arı kovanıdır.
- Önsöz – Şimşekler
- Yüksek Chasaline
- Kasap Avlusu
- Altın Şafak Tepesi
- Cairhien’de
- Kırık Bir Taç
- Eski Korku, Yeni Korku
- Çelmeler ve Tuzaklar
- Kukla
- Bir Çift Gümüşdiken
- Görünmez Gözler
- Bir Yemin
- Bir Zafer Sabahı
- Rüzgarlar Çanağı
- Beyaz Tüyler
- Böcekler
- Yanağa Bir Temas
- Mantığın Zaferi
- Sabanın Toprağı Kırdığı Gibi
- Elmaslar ve Yıldızlar
- Desenler İçinde Desenler
- Swovan Gecesi
- Küçük Fedakarlıklar
- Dokumacının Yanı
- Kandaş
- Zihin Tuzağı
- Geri Alınamaz Sözler
- Yalnızlık
- Ekmek Peynir
- Kuşlar Festivali
- İlk Kupa
- Mashiara
- Aleve Mühürlü
- Banyo
- Ta’veren
- Koruluklarda
- Kılıçlar
- Saraydan Bir Not
- Altı Kat
- Tutulacak Sözler
- Mızraklar
- Kılıçtan Taç