Yayın Tarihi : 20Ekim 1998
Kapak Tasarım: Darrell K. Sweet
Kısaltılışı : HY. / PoD.
ISBN : 9780812550290
Yayınevi(ABD): Tor Books
Yayınevi(TUR): İthaki
Tercüme Eden: Niran Elçi
Bölüm Sayısı : 31
Zaman Çarkı döner ve Çağlar gelip geçer. Geriye bıraktığı anılar efsaneye dönüşür. Efsane solup mit olur ve onu doğuran Çağ yeniden geldiğinde mit bile unutulmuştur. Bazılarının Üçüncü Çağ dediği, henüz gelmemiş ve geçeli çok olmuş bir Çağ’da, Tremalking denen büyük, dağlık adadan bir rüzgâr yükseldi. Rüzgâr başlangıç değildi. Zaman Çarkı dönerken başlangıçlar ve bitişler yoktur. Ama bir başlangıçtı. – Hançer Yolu
Zaman Çarkı serisinin sekizinci cildi Hançer Yolu, 1998 yılında 31 bölüm olarak yayınlanmıştır. Yayınlanmasının hemen ardından En Çok Satanlar listesinde 1 numaraya yükselen ilk Zaman Çarkı kitabı olma özelliğine sahiptir ayrıca. Türkiye’de İthaki Yayınları tarafından Niran Elçi’nin çevirisiyle kitapçılardaki yerini almıştır. Hançer Yolu 35 günlük bir süreci 33 farklı bakış açısı ile okuyucuya sunmaktadır.
Sekizinci cilt piyasada gösterdiği başarıya karşılık tıpkı Kılıçtan Taç‘ta olduğu gibi –farklı nedenlerle de olsa– okuyucu tarafından diş bilenen kitaplardandır. Hançer Yolu’nun eleştirilme nedeni daha ziyade iki yıllık bekleyişin ardından ‘bunu mu bekledik‘ tepkisidir. Eleştirilere göre Zaman Çarkı serisinin sekizinci cildi fazla bölük pörçük ve takibi zordur, konu devamlı olarak dağılmakta ve genişletmektedir. Belirsiz noktaların, sonucu görülen ancak nedeni bilinmeyen olayların artması da şimşekleri çeken bir başka konudur. İlave olarak Hançer Yolu’nda daha önce başına gelenler nedeni ile Matrim Cauthon yoktur. Esasen, Hançer Yolu Altara’da kazananın olmadığı garipliklerle dolu bir savaş, Tar Valon kapılarına dayanan bir isyan, suikastler ve ihanetler sunan, temposu yüksek sayılabilecek bir kitaptır. Eleştiriler daha çok olayların ele alınış biçiminden kaynaklanıyor, 5 sayfalık bir bölümü 3 farklı kişinin gözünden takip etmek oldukça zor olduğundan. Rand al’Thor bölümlerinin de beğenilmediğine yönelik eleştiriler var, karakter gelişiminin geldiği nokta ile ilgili.
Tüm olumsuz eleştirilere karşılık Hançer Yolu, özellikle Tek Güç kullanımı hakkında ayrıntılı, Beyaz Kule gelenekleri ve ritüelleri hakkında ise geniş bilgiler verir. Olayların farklı kollardan anlatılması dikkatli okumayı gerektirse de olan biteni tüm açılardan görmemizi sağlıyor. Açıklanamayan, belirsiz noktalar ise yine dikkat etmeyi gerektiriyor, örneğin kitabın ortalarında karşımıza çıkan ‘Altara’da Tek Güç neden farklı?’ sorusu yine bu kitabın başlangıç bölümlerinde açıklanıyor, ‘Rand ‘a ne oldu?‘ yine aynı bölümlerde parça parça cümleler ve imalar yoluyla açıklanmaktadır.
- Önsöz – Görünüş Aldatır
- Pazarlığa Uymak
- Örgünün Çözülmesi
- Hoş Bir At Gezintisi
- Sessiz Bir Yer
- Kopan Fırtına
- İplikler
- Keçi Ağılı
- Basit Köylü Kadın
- Karmakarışık
- Değişimler
- Sorular ve Bir Yemin
- Yeni İttifaklar
- Kar Tanesi Gibi Uçuşmak
- M’Hael’in Mesajı
- Kanundan da Güçlü
- Beklenmeyen Yokluklar
- Buzun Üzerinde
- Özel Bir Çağrı
- Kanun
- Andor’a
- Çağrıya Yanıt
- Toplanan Bulutlar
- Savaş Sisi, Savaş Fırtınası
- Demir Zamanı
- Hoş Karşılanmayan Bir Dönüş
- Fazladan Parça
- Pazarlık
- Kızıldiken
- Bir Fincan Uyku
- Başlangıçlar
- Sonrası